Skład i właściwości soku z kiszonej kapusty

Sok z kiszonej kapusty to płyn, który powstaje podczas kiszenia kapusty. Kiszenie to proces fermentacji mlekowej polegającej na przekształceniu cukrów prostych zawartych w kapuście w kwas mlekowy, przy udziale bakterii, po wcześniejszym dodaniu soli. Podczas tego procesu następuje obniżenie pH środowiska.

Skład soku z kiszonej kapusty

Sok z kiszonej kapusty zawiera wiele cennych dla organizmu człowieka składników. Najważniejsze z nich to:

  • kwas mlekowy,
  • bakterie wywołujące proces fermentacji mlekowej – naturalne probiotyki,
  • witaminy: C, B1, B2, B3, B6, B7, E, K, A, U,
  • makroelementy: potas, sód, wapń, fosfor, magnez, siarka,
  • mikroelementy: żelazo, molibden, jod.

Właściwości soku z kiszonej kapusty

O właściwościach i znaczeniu soku dla organizmu człowieka decydują składniki w nim zawarte. I tak:

  • kwas mlekowy wykazuje właściwości antybakteryjne i grzybobójcze. Jednocześnie bakterie wywołujące proces fermentacji mlekowej po dostaniu się do jelit są naturalnymi probiotykami pomagającymi w procesie trawienia pokarmów oraz pozytywnie wpływającymi na cały układ pokarmowy oraz odporność organizmu,
  • sok z kiszonek kapusty jest szczególnie bogaty w witaminę C, która wzmacnia odporność organizmu, usuwa wolne rodniki, pomaga w walce z przeziębieniami i infekcjami. Wpływa na przemianę tłuszczów w organizmie, obniża poziom cholesterolu oraz przyspiesza metabolizm,
  • witaminy z grupy B – często określane jako B-kompleks – w głównej mierze wpływają na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego oaz są niezbędne w procesie przemiany materii,
  • witaminy A, E i C zawarte w soku z kiszonej kapusty zwane są witaminami młodości. Zawierają przeciwutleniacze dzięki czemu zwalniają procesy starzenia się organizmu. Dodatkowo witamina E wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu oaz pracę mięśni. Natomiast witamina A wpływa na dobry wzrok, pracę tarczycy oraz na błony śluzowe,
  • witamina K wpływa na prawidłową krzepliwość krwi, wchłanianie wapnia oraz chroni serce,
  • sok z kapusty jest głównym źródłem witaminy U, która wpływa na kondycję skóry opóźniając proces starzenia się jej,
  • potas i sód działając antagonistycznie kontrolują gospodarkę wodną w organizmie i tym samym wpływają na utrzymanie prawidłowego ciśnienia krwi,
  • wapń jest materiałem budulcowym kości i zębów oraz aktywatorem wielu enzymów. Wpływa też na funkcjonowanie układu nerwowego, krzepnięcie krwi oraz pracę mięśni,
  • fosfor wchodzi w skład kwasów nukleinowych i jest nośnikiem informacji genetycznej. Wpływa na utrzymanie równowagi kwasowo – zasadowej oraz odpowiada za przewodzenie bodźców nerwowych,
  • magnez bierze udział w procesie syntezy i rozpadu związków wysokoenergetycznych, głównie ATP,
  • siarka wpływa na właściwe funkcjonowanie skóry. Jest pomocna w leczeniu trądziku, łuszczycy, egzemy czy atopowego zapalenia skóry,
  • żelazo jest składnikiem hemoglobiny, która przenosi tlen z płuc do tkanek organizmu,
  • molibden umożliwia wytwarzanie enzymów niezbędnych do przyswajania przez organizm tłuszczów i cukrów. Wpływa również na przyswajanie żelaza,
  • jod jest pierwiastkiem niezbędnym do produkcji hormonów tarczycy. Od ich prawidłowego stężenia we krwi zależy funkcjonowanie mózgu, układu nerwowego, mięśni, serca czy nerek.

Warto więc, nawet profilaktycznie, spożywać sok z kiszonej kapusty (https://www.bee.pl/bio-food-sok-z-kiszonej-kapusty-300-ml-bio_p995131.html), aby wspomóc organizm w jego prawidłowym funkcjonowaniu.

Jedzenie zdjęcie utworzone przez timolina - pl.freepik.com